Waterkoker en thermosfles

Idee 12 maart, uitwerking

Koffie

Mijn vrouw en ik drinken de laatste tijd steeds vaker oploskoffie. Zij ook wel thee ( *)). Een gewoonte die is blijven hangen van de kampeervakanties. Eigenlijk net zo lekker of lekkerder dan met een koffiezetmachine gezette koffie.

Verschil moet er blijven: ik neem meestal nepcappuccino met suiker en zij gewone oploskoffie zonder.

Opwekrendement

Zulke koffie maak je met heet water. Daarvoor hebben we een waterkoker. Is het niet raar om elektrisch water warm te maken? Ja, dat is raar. We hebben namelijk stadsverwarming, dat wil zeggen dat de afvalwarmte die bij elektriciteitsopwekking onvermijdelijk ontstaat, via lange geïsoleerde buizen vervoerd wordt naar woonwijken en alsnog benut voor ruimteverwarming en om (via een warmtewisselaar) warm mee te douchen.

100 graden haal je er niet mee, maar 50 of 60 wel. Als voorverwarming voor koffiewater zou het zeker schelen. Maar het huis is zo ingericht dat nou net de keuken geen stadsverwarmingsboiler heeft. Die zit namelijk op zolder.

In de keuken zit een kleine elektrische boiler. Het water daaruit gebruik ik wel als basis, zodat de waterkoker minder te doen heeft.

Ketenverbruik

Misschien is dat gedoe met oploskoffie van diverse pluimage wel heel energieonzuinig. Wat komen er allemaal aan energieslurpende industriële processen aan te pas? Een soort van koffiezetten in elk geval, maar ook vriesdrogen, waarschijnlijk.

Het meest besparend is natuurlijk om helemaal geen hete dranken te drinken, maar gewoon koud water. Daar kan een mens heel goed op leven. Maar dat is zelfs mij als energiebewust persoon (in gedachten dan, niet in alle opzichten in (koop)gedrag) weer wat al te spartaans.

Niks weggooien

Wel probeer ik het elektriciteitsverbruik voor waterverhitting zo veel mogelijk te beperken door het teveel aan heet water te bewaren in een thermosfles en dat later weer opnieuw te gebruiken en zo nodig verder te verhitten. Misschien is dat een beetje tuttig en geiten­wollen­sokken­achtig, maar dat kan me niks schelen.

Een tegenargument zou kunnen zijn dat als je het restant in de waterkoker laat staan om af te koelen, de warmte eruit helpt bij de ruimteverwarming, zodat je bespaart op verwarmingskosten. Dan is het toch niet verspild. Alleen: met de relatief milde temperaturen van de laatste jaren, een groot deel van het jaar, hebben we de verwarming heel vaak niet eens aan. Wel wat warmere kleren.

Afgepast

Als je het goed doet, het vullen van de waterkoker, hoef je natuurlijk geen thermosfles te gebruiken, want dan maak je nooit te veel water warm. Je zou dan het koude of voorverwarmde water eerst in de kopjes moeten schenken, dan in de waterkoker, heel klein beetje extra voor het verdampen tijdens het opwarmen. Dan heb je altijd precies genoeg.

Maar dat vind ik te veel gedoe.

Ook vergeet ik soms, vaak misschien zelfs wel, om het in de thermosfles bewaarde water inderdaad te benutten. Het restje dat overblijft gaat er wel bij, zodat ik na een tijdje met een te volle fles zit en van de beoogde besparing weer niks terecht is gekomen. Dom. Zo ben ik.


*) Naschrift 28 nov 2011: en thuis ook wel eens vegetarische bouillon van tuinkruiden. Het bestaat echt. Van Maggi.


Copyright © 2011 R. Harmsen. Alle rechten voorbehouden, all rights reserved.