De grap van de week

Bijlezen

Om mij moverende redenen (daar heb je die achterlijke uitdrukking weer! maar ik vind die leuk) heb ik me gisteravond maar eens bijgelezen in de wondere wereld van kabels, connectoren en aansluitingen voor analoge en digitale audio en video.

Ik liep een beetje achter. Ik was niet meer helemaal op de lopenden, zoals de Duitsers dat noemen. Dus ik las over HDMI, DVI, YPBPR, S-Video, RGB en nog wat dingen die ik vergeten ben.

Winkel

Vandaag dit alles ook maar eens in het echt bestudeerd. We hebben hier tegenwoordig een Saturn. Had ik daar al niet eens over geschreven? Ja dus.

Veel soorten kabels, ook verloopkabels, maar niet zoveel apparaatjes als die ik gisteravond wel op internet zag: bijvoorbeeld niet VGA + 3,5 mm jack naar HDMI, VGA naar YPBPR, luidsprekersetjes met USB maar geen 3,5 mm jack – dus de computer spreekt in feite, als ik het goed begrijp, een in de luidsprekers ingebouwde geluidskaart digitaal aan, via USB, waaruit ook de voeding wordt betrokken.

Een tijd later wel een VGA naar HDMI-converter gevonden, maar of die ook geluid deed, dat was niet duidelijk. De informatie op de dozen is vaak erg summier.

Een geluidskaart in een USB-dongle (cool! maar waar heb je die voor nodig, alle computers van de laatste ca. 10 jaar hebben toch zelf al een geluidskaart?), een draadloos stereosysteem (van computer naar zender, van ontvanger naar stereoset op elke gewenste plek in huis), en idem voor televisie.

Er is veel. Niets van dit alles gekocht, maar interessant om te weten dat het bestaat.

Dijenkletser

Al dwalend door de Saturn-winkel zag ik ook ergens een verloopstekker waar op stond “USB naar 230 V eurostekker”, of woorden van gelijke strekking. (Daar heb je die achterlijke … enz.)

Waar slaat dat nou op? Hoe kan je nou USB – met seriële communicatiesignalen en een 5 volt-voeding – in een verloopstekker converteren naar 230 V wisselspanning? En als het al kan, waarom zou iemand dat willen?


… spoiler …
Maar dat stond er niet. Er stond niet USB, er stond USA.

Ik vind het zelf een ijzersterke grap. Vanmiddag in de huiselijke kring uitgetest, maar hij sloeg totaal niet aan.

Toen dacht ik, “weet je wat, ik plemp hem gewoon op internet”.

Waarvan akte. (Daar heb je die achterlijke … enz.)


Copyright © 2012 R. Harmsen. Alle rechten voorbehouden, all rights reserved.

Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden