Naam op -man maar toch vrouw

Idee 5 november, uitwerking

Achternaam

Twee vrouwen, beide schrijfster, met een achternaam die eindigt op ‑man.

In beide gevallen denk ik bij het horen of lezen van hun naam steeds “Er was toch nog iemand anders, ook bekend, met diezelfde achternaam?”. En inderdaad, dat is ook zo.

Op 28 oktober 2011 was een van de twee gast in een praatprogramma waarvan een van de presentators ook zo’n naam heeft, maar dan weer niet dezelfde als zij. Daardoor raakte ik een beetje in verwarring. Een tijdje later (ruim een hele week zelfs, blijkt!) maakte ik dus de notitie die vandaag leidt tot dit kleine, onbenullige, zeurderige artikeltje van mij.

U hebt waarschijnlijk nog altijd geen idee, dus dan kan ik het net zo goed onthullen nu:

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Out in the open

Ik heb het over Sylvia Witteman en Marianne Zwagerman. Sylvia Witteman is volgens Wikipedia een oom van Paul Witteman. (Huh, wat? Nee, net andersom natuurlijk).

Paul Witteman presenteert samen met Jeroen Pauw het heel toepasselijk naar hen genoemde praatprogramma Paul en Witteman.

(Wat? Nee, Pauw en Witteman. In sommige streken van Nederland, ook die waar ik praten heb geleerd, is het verschil nauwelijks hoorbaar. Vernieuwen is geen vernielen, integendeel, maar vernieuwd en vernield zijn hoorbaar om het even.)

Marianne Zwagerman was dus die avond te gast in dat programma en er is nog een schrijver met die achternaam: Joost Zwagerman. Of zij familie zijn, weet ik niet, mede doordat Marianne Zwagerman nog geen Wikipedia-pagina heeft (of had, toen ik dit schreef). Ze is wel op Twitter, waar ik nu een verwijzing aantref naar deze auteurspagina, waaruit uiteraard haar boek “Een webshop is geen carrière – Ontsnap uit het mutsenparadijs” aangeprezen wordt.

Hyperlinks

Nog enkele relevante links:

O ja

Je hebt trouwens ook nog mensen die Swagerman heten. Of dat dezelfde of een andere familie is, weet ik niet en dat gaat me ook niks aan.

Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden