De zinloze petitie van Henk Bres (3)

Effe tsjekke

Bij de broncontrole voor een vorig artikeltje kwam ik onbedoeld een item tegen over een wetsvoorstel. Het NOS Radio 1 journaal, 9 september 2011, even na het nieuws van 7:30. Het ging over een wetsvoorstel van Ineke van Gent (GroenLinks) en Eddy van Hijum (CDA) ter bevordering van flexibel werken.

Ineke van Gent vertelde dat het wetsvoorstel binnenkort naar de Raad van State gaat, en daarna hopelijk besproken zal worden in de Tweede Kamer.

Waakhondfunctie

Dat deed me denken aan de waakhondfunctie die ik de Eerste Kamer toedichtte. Die hééft die ook, achteraf, maar kennelijk speelt de Raad van State een soortgelijke rol, maar dan vooraf. De Tweede Kamer vraagt advies over wetsvoorstellen voordat die behandeld worden.

Wikipedia noemt inderdaad advisering als één van de taken van de Raad. (In de beschrijving gaat het om wetsvoorstellen door de regering. Met initiatiefwetsvoorstellen, uit de Tweede Kamer dus, is onvoldoende rekening gehouden. Maar dat zal wel weinig uitmaken.)

Hoop en verwachting

Mocht het burgerinitiatief van Henk Bres tot het verbieden van Vereniging Martijn door de commissie ontvankelijk worden verklaard, mocht het Kamerdebat vervolgens leiden tot een wetsvoorstel (of voorstel tot wetswijziging, het verschil snap ik niet, maar dat is een ander onderwerp), dan hoop en verwacht ik dat de Raad van State er negatief over adviseert (‘dictum’), vanwege strijdigheid met de grondwet, en/of strijdigheid met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, en/of interne inconsistentie binnen de wet en/of interne inconsistentie binnen de Nederlandse wetgeving als geheel.