Dieplinken en rechtspraak (update 2)

Actualiseren

Wat betreft datgene waar ik op 14 juni 2009 en 27 juni 2012 over schreef, namelijk hyperlinks naar rechterlijke uitspraken, is ondertussen het een en ander veranderd. Tijd voor weer een update dus.

Nog herschrijven

De door de Raad voor de rechtspraak destijds aanbevolen vorm van verwijzende hyperlinks werkt gelukkig nog steeds, zoals toen beloofd werd. Maar er vindt nog steeds een zinloze herschrijving plaats. Voorbeeld:

http://rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=AD5148
werkt nu weer, evenals
http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=AD5148, maar beide verwijzingen worden door de site veranderd, nu weer in
http://uitspraken.rechtspraak.nl/#ljn/AD5148.

Bijna hetzelfde maar net een beetje anders. Waarom? Wat heeft zo’n aanpassing voor nut? Het schept alleen maar verwarring.

Lege pagina

Het adres waar ooit de instructie stond, over hoe een permanente verwijzing te maken naar een gepubliceerd vonnis, dat is nog steeds bereikbaar. Probeer maar:
http://rechtspraak.nl/Uitspraken/Deeplinken+naar+uitspraken.htm, of zo kan het ook:
http://www.rechtspraak.nl/Uitspraken/Deeplinken+naar+uitspraken.htm

Het resultaat is echter een totaal lege pagina. Geen leesbare inhoud, en ook de achterliggende HTML-code bestaat uit nul bytes. Bedankt!

Mijn beoordeling: gekluns.

Andere nummers en dus links

Voor de nummering van vonnissen is inmiddels een nieuw systeem ingevoerd. Iets met Europese richtlijnen of zo. Ik heb er ooit iets over gelezen maar ik weet niet meer waar en ik heb geen zin om ernaar te zoeken. (Even later toch maar wel gedaan: hier staat uitleg over ECLI, de European Case Law Identifier.)

De oude links naar oude vonnissen werken, als boven vermeld, gelukkig nog wel, maar die laten een samenvatting zien. Vandaar wordt de lezer via de nieuwe nummering verwezen naar het complete vonnis. Dat vind ik dan weer wel netjes opgelost.


Copyright © 2014 van R. Harmsen, alle rechten voorbehouden.

Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden