Recht(s)staat

Onzekerheid

Bij het schrijven gisteren begon ik opeens te twijfelen: is het nou ‘rechtsstaat’ of ‘rechtstaat’? Ik gebruik het woord al jaren, dus ik zal het toch wel vaak genoeg opgezocht hebben en daarna onthouden?

Het Groene Boekje, in feite geheten Woordenlijst Nederlandse taal, staat al weer vele jaren gratis raadpleegbaar op internet en dat is erg handig. (Waar heb ik deze zin ook al weer eerder gezien? Recycling!)

Ik keek even en zag dat beide schrijfwijzen erin staan! Spellingscontrolesoftwaresystemen die van die lijst uitgaan, vinden het dus altijd goed, met of zonder s, wat een inconsequente spelling in de hand werkt.

Zoeken

Maar weer eens de beproefde Unix-zoekerij van stal gehaald:
egrep -r "[Rr]echtstaat|[Rr]echtsstaat" . | sort

(Het kan vast ook wel met een kortere regular expression maar dat vind ik nu even niet zo interessant. Volgens Wikipedia bestaat het begrip ‘regular expression’ trouwens ook in het Nederlands, maar ik ken het zelf alleen maar in het Engels. Unix-handleidingen werden niet vertaald, vandaar. Handleidingen, hoezo handleidingen? ‘Man pages’ dus, bedoel ik.)

Zoekresultaat: ik was inderdaad niet consequent geweest. Dat vind ik niet goed, dus aanpassen. Maar waar kies ik voor?

Van Dale

In de papieren dikke Van Dale (eigenlijk geheten: Groot woordenboek der Nederlandse taal; hier is een nieuwere uitvoering te koop dan de editie 13 die ik heb) staat alleen ‘rechtsstaat’, met een tussen-s. Voelt ook beter aan, al is het verschil niet of nauwelijks hoorbaar.

Gelukkig bleek ik ook vaker ‘rechtsstaat’ dan ‘rechtstaat’ te hebben gebruikt, dus aanpassen naar ‘rechtsstaat’ is het minste werk.

Verbeteren

In authentieke citaten, van anderen of uit eigen gepubliceerde e-mails, laat ik de oorspronkelijke schrijfwijze wel staan.

Ik voerde wijzigingen door in
index/sitemap.htm
en de volgende oudere stukjes:
politics/devmrdzk.htm
politics/devmrdzk/2060713.htm
politics/devmrdzk/2061125.htm
politics/devmrdzk/2070215a.htm
politics/devmrdzk/2070420.htm
politics/devmrdzk/2070924.htm
politics/devmrdzk/2080411.htm
politics/devmrdzk/20080824/2080824a.htm
politics/devmrdzk/2080824.htm
politics/devmrdzk/devmmenu.htm
politics/intnlgov/klicke.htm
politics/intnlgov/zicht3.htm