De clou is de crux

Meedogenloze rapportage

Elke nacht krijg ik een lijstje van mezelf toegemaild met woorden die eerder niet op m’n site voorkwamen en nu wel. Laatst zat daar opeens ‘crux’ tussen en ik keek eens in het woordenboek of dat wel betekent wat ik ermee bedoelde. Dat bleek niet het geval dus ik verving ‘crux’ door ‘clou’.

Het zal wel deze webpagina betroffen hebben, citaat:

En nu komt de clou: volgens die definitie bestaat geldschepping niet.

Toch!

Vandaag bleek ‘crux’ weer terug. Hoe kan dat nou? Simpel, het zat in een citaat, hier:

De crux schuilt ’m immers in de anonimiteit die Twitter biedt. Daar door kan de brave kantoorbediende zich achter zijn toetsenbord ontpoppen tot scheldende trol, de keurige universiteitsmedewerker onbekommerd nepaccounts aanmaken. Ongelooflijk laf, ongelooflijk ergerlijk.

Gebruikte columniste Elma Drayer nu net als ik het woord ‘verkeerd’, d.w.z. in een betekenis die het woordenboek niet kent maar die veel mensen wel aanvoelen? Nogmaals VD13 (editie 14 heb ik niet) raadplegen dan maar:

Nalopen

Crux, betekenis 3, “onoplosbaar, of moeilijk oplosbaar probleem, syn. kern­probleem”.

Clou, betekenis 1, “het wezenlijke, het essentiële, syn. pointe: de clou van iets niet snappen, juist datgene waarom het gaat”.

Het probleem in mijn tekst met een eventueel gebruik van ‘crux’ was dat er geen probleem is, althans ik zie geen probleem, anderen wel, maar die hebben ongelijk en dat vind ik een probleem.

In de tekst van Elma Drayer gaat het wel echt om een moeilijk oplosbaar probleem. Het artikel heet dan ook treffend Het grote probleem van Twitter. Tegen het eind wordt zelfs een dilemma zichtbaar.

Dus: ik gebruikte het woord verkeerd maar corrigeerde mezelf tijdig. Elma Drayer gebruikte ‘crux’ wel correct. That is just the point. Alles klar, Herr Kommissar. Pronto.


PS. De crux zit in de anonimiteit, zit ’m in de anonimiteit, schuilt in de anonimiteit. Maar niet: “schuilt ’m in de anonimiteit”.

Volgens mij dan. Altijd wat te zeiken, zo ben ik. Sorry.

Force majeur. Farce majeur. Daar zit ’m nou net nou de kneep.


Copyright © 2013 R. Harmsen. Alle rechten voorbehouden, all rights reserved.