Vrolijke ontronding

Krijt

In die reclame van drogisterij Het Kruidvat, die al weken of maanden vaak op de radio en televisie te horen is, lijkt het net of de inspreekster Krijtvat zegt in plaats van Kruidvat.

Steeds verrassend, altijd voordelig”.

Articulatorische fonetiek

Ik neem het haar niet kwalijk omdat ik weet hoe dat komt.

Het verschil tussen de Nederlandse klanken ei/ij en ui (evenals tussen ie en uu, ee en eu) is dat laatstgenoemden iets meer naar achteren liggen wat betreft de tongstand (maar dat is hier niet het punt), en belangrijker, dat bij de serie ie/ee/ei de lippen niet gerond zijn en bij uu/eu/ui wel.

De stemactrice weet in de reclamespot een vrolijk, enthousiast geluid te realiseren, en dat is goed want dat is natuurlijk de bedoeling: de sfeer moet goed zijn en de klank wervend.

Ze lacht als het ware terwijl ze inspreekt. En dat lachen gaat niet zo goed samen met lipronding. Door het enthousiasme vindt vanzelf enige ontronding plaats, en dan gaat een ui onvermijdelijk op een ij of ei lijken, weliswaar zonder dat ook echt te worden.

Ook is de ui (althans in Nederland, minder of niet in België) een tweeklank die zich naar een gesloten klinker ontwikkelt, met een hoge tongstand. Ook dat past niet goed bij een lachende stem en een daardoor wijder geopende mond.

Vandaar dus.

Wie?

Wie is trouwens de actrice? Die ene waarvan ik vaak denk dat ze uit Nijmegen komt terwijl het Maastricht is? [Zoek op site, niet gevonden. Blijkt alleen nog maar in mijn aantekeningen te staan, voor de serie Simipipl, niet uitgewerkt.]

Hadewych Minis? Peggy Vrijens? De eerste, volgens Google, want die zoekmachine geeft de suggestie Kruidvat al bij de M terwijl ik de bedrijfsnaam nog niet genoemd had.


Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden