Een opwindradio

13 en

De nieuwe radio

Merk en type

Mijn nieuwe radio is een Roadstar TRA-500DS, als gezegd online aangeschaft bij Conrad. Deze Roadstar heeft een veel kleinere luidspreker dan de oude radio. De diameter is naar schatting maar zo’n 40 mm, meer past er niet in. De nieuwe radio Roadstar opwindradio, voorkant klinkt dan ook veel blikkeriger.

Hij is ook veel eenvoudiger. Geen wekker, geen klokje, geen lange golf, geen korte golf (maar zie, ook bij Conrad, de Roadstar TRA 2350P). Alleen middengolf en FM.

Hightech

Accu

Maar er zitten wel veel slimme hightech dingetjes in. De radio Roadstar opwindradio, met telescoopantenne, uitgeschoven antenne heeft namelijk geen batterijen, wel een ingebouwde oplaadbare accu. Die accu is op heel veel manieren op te laden.

Met zonne-energie

Aan de bovenkant zitten zonnecellen: Roadstar opwindradio, zonnecellen, voor zonne-energie. Die zijn best gevoelig. Op de foto’s, gemaakt op een bewolkte namiddag, zie je toch al de blauwe led linksboven branden. Die led geeft aan dat de accu wordt bijgeladen. Niet te verwarren met de groene led rechtsonder, die oplicht bij juiste afstemming op een zender.

Tijdens onze vorige vakantie was er een bewolkte dag met soms een waterig zonnetje. De accu (bij levering vol) was inmiddels leeg, en om te testen had ik de radio ’s morgens al aan één kant van het vakantiehuisje in het kozijn gezet. Toen we de rest van de dag weggingen heb ik hem aan de andere kant van het huisje gezet, ook binnen, in het raamkozijn.

’s Avonds konden we inderdaad naar de radio luisteren. Maar een heel uur hield hij het niet vol, ondanks vrijwel de hele dag zonneladen. Na een tijdje moest ik dus zachtjes gaan meezwengelen Roadstar opwindradio, zwengel voor het opwinden, opwindslinger om het laatste nieuws over de formatie te kunnen volgen.

Een andere dag scheen de zon wel volop. In de middag hebben we toen een tijd buiten zitten lezen en de radio stond uitgeschakeld op tafel. Van tijd tot tijd verdraaide ik hem iets om de zonnecellen goed op de zon gericht te houden. Daarna hebben we vele dagen lang telkens ca. een uur kunnen luisteren. Het laden op de zon gaat dus goed, maar het is sterk afhankelijk van hoe fel de zon schijnt. Logisch ook natuurlijk.

Als je overdag buiten luistert kun je de radio natuurlijk ook rechtstreeks op de zonnecellen laten werken. De stroom die dan eventueel nog over is, laadt de accu bij. Dit gaat allemaal vanzelf, je hoeft zelf niets te regelen of in te stellen.

Met een slinger

Het laden van de accu kan dus ook door aan de slinger Roadstar opwindradio, achterkant te draaien (op deze foto ingeklapt). Het is een zelfde soort slinger die je ook aan ledlampen ziet, de moderne knijpkatten.

Op de site van Conrad staat:
1 minuut accu-opladen met de slinger-dynamo geeft voldoende energie voor 20 minuten gebruik.
Levensduur van een volledig opgeladen accu ca. 7 uur.

Die getallen kloppen wel ongeveer, denk ik. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe hard je draait en hoe hard je het geluid zet bij het spelen.

Het opwinden is wel vermoeiend. Ook heb ik bij zo’n opwindlantaarn de slinger wel eens kapot gedraaid. Misschien is deze steviger. Ik zie de slinger dus vooral als een noodvoorziening. Maar wel goed dat die erop zit, als je niets anders beschikbaar hebt, is het een uitkomst.

Met een netadapter

De ingebouwde NiMH-accu is ook vanuit het lichtnet op te laden, en/of je kunt de radio daarop laten spelen. Maar de adapter is niet meegeleverd en bijna even duur als de radio zelf. Of beter gezegd: de adapter is iets goedkoper dan de radio, want de radio is ook al niet duur.

Maar nu het slimme: de aansluiting van de netadapter is volgens de USB-standaard.

Vanuit de computer

Dat betekent dat je ook kunt opladen als je, zoals ik, die adapter niet meebestelt. Heb je namelijk een USB-kabeltje liggen met aan een kant een type A USB connector en aan de andere kant een mini-USB type B (of is het micro?), dan sluit je de radio gewoon aan op een willekeurige computer, en de accu wordt opgeladen.

Zo’n kabeltje zat meen ik bijgeleverd, maar dat weet ik niet eens meer, want ik heb er diverse liggen, omdat ook mijn externe USB-schijven zulke kabels gebruiken, en nog wel meer apparaten. Kabels en connectors zijn tamelijk universeel, niet zo vreemd, want dat is wat de U van USB betekent: universal.

Let op dat de kleine connector wel trapeziumvormig moet zijn. Een rechthoekig klein stekkertje, zoals aan de datakabel zit van de Casio-camera waarmee de foto’s voor dit artikel gemaakt zijn, past dan weer niet. Ik kan uit de plaatjes op het web niet met zekerheid opmaken welke typen connector het nou zijn. Gewoon proberen dan maar, want USB is zo ontworpen, dat als het niet past, het ook niet gaat. Als het wel past moet het makkelijk gaan. Dus niet forceren.

In de auto

Het wordt nog mooier: als je al een apparaat hebt met een autoadapter erbij, voor aansluiting op de 12 volt sigarettenaanstekeraansluiting van de auto en aan de andere kant USB, dan kun je de radio ook in de auto opladen. Ik heb zo’n adapter voor mijn Garmin Nüvi, en die past. Ook onderweg en op de camping dus altijd radio, ook in het donker en zonder een dure elektriciteitsaansluiting te hoeven nemen.

Goed nieuws is ook dat de Europese Commissie ervoor ijvert in de nabije toekomst alle oplaadapparaten voor mobiele telefoons met eenzelfde aansluiting te laten werken. Deze Google-zoekopdracht geeft daar meer info over. Wel schijnt het, volgens dit artikel in NRC dan om een micro-plug te gaan en niet om mini-USB. Hoe zich dat verhoudt tot het stekkertje voor de Roadstar-radio en dat voor de Casio-camera durf ik niet te zeggen. Er is dus een goede kans dat in de toekomst de radio ook oplaadbaar is met een willekeurige mobiellader, maar mogelijk wel met een verloopstekkertje.

Bedieningsgemak

Aan/uit en het volume gaat met een draaiknop. Dat vind ik handig, zoals eerder al uitgelegd.

Voor de afstemming is er ook een draaiknop. Die werkt goed, maar wel wat stroef. Als je dus in het donker een zender zoekt, is soms moeilijk te voelen of je al tegen begin of eind van de schaal zit, of dat je nog wel verder kunt. Dat is onhandig. Maar als je een stukje te ver draait gaat er niks kapot of verschuift niet de schaal, voor zover ik gemerkt heb. Dus slechts een klein en overkomelijk probleem.

Manuals

Tip: handig van een online winkel als Conrad is ook dat je vooraf de handleiding kunt lezen, nog zonder iets te hoeven kopen. Zo staat hier de handleiding van de besproken Roadstar TRA-500DS. In diverse talen waaronder vreemd genoeg niet het Nederlands.

Er staat overigens niet zo veel in, in die handleiding, en alles wijst zich ook eigenlijk vanzelf.

Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden