Eén letter

Veel

Een terrabyte. Dat is heel veel data. Duizend gigabyte, een miljoen megabytes. De pure tekst voor 67 kilometer boekenplank aan paperbacks met 30 regels à 50 tekens per pagina. Ruim een half miljoen foto-jpg’s van een doorsnee digitaal fototoestel. Toch kun je een extern schijfgeheugen met zo’n enorme capaciteit tegenwoordig voor enkele tientjes kopen, of anders twee van de helft.

Dat denken veel mensen. Maar het is niet zo. Want terrabytes bestaan niet. Terabytes wel. En daarvoor kloppen bovenstaande berekeningen.

Prefixen

In het rijtje yocto (10−24), zepto, atto, femto, pico, nano (10−9), micro, milli (10−3), [niets], kilo (103), mega, giga volgt inderdaad tera, met één r. Erna volgen nog peta (1015), exa, zetta en yotta (1024).

Tera is niet terra en niet afgeleid van het Latijnse woord terra dat ‘aarde, grond, streek’ betekent.

Tera is wel afgeleid, vertelt Wikipedia me, van het Griekse woord τέρας dat ‘monster’ betekent. Naar analogie natuurlijk van het voorvoegsel giga, dat gebaseerd is op een woord voor ‘reus’, γίγας.

Mis

Met die ene r van tera die er geen twee van terra zijn worden vaak fouten gemaakt. Zo hier door een classicus, die beter zou kunnen weten. Ik stuurde hem een e-mail onder de prikkelende titel “Woordspeling of onzorgvuldige dommigheid?”. Ik weet dat hij me wel leest, want later reageerde hij wel op een andere e-mail. Ditmaal echter niet en ook volgde geen verbetering. Zijn keus.

Trigger

Eergisteren zag ik bij toeval een tweet over een brand in Zevenaar. Ik heb vroeger in dat plaatsje gewoond, dus ik was nieuwsgierig waar die brand was. Promens aan de Einsteinstraat. O ja, daar.

Al rondkijkend op de kaart van Google Maps zag ik opvallende straatnamen in een geprojecteerde of misschien inmiddels al gebouwde uitbreiding van het aloude bedrijventerrein Hengelder. Intrigerend: Zepto, Exa, Hecto, maar ook Terra. Aha, een foutje van de kaartenmakers, dacht ik, dus ik stuurde meteen een correctie naar Google Maps, want dat kan tegenwoordig wel.

Maar ja, bij Bing Maps staat het ook fout. Is het dan wel echt een fout van de kaartenmakers, of hebben zij het nou eenmaal zo van de autoriteiten doorgekregen?

Verslag

Dat laatste is het geval, want op op 20 mei 2008 is in de gemeenteraad van Zevenaar besloten die nieuwe straten zo te noemen, inclusief dat foute “Terra” in plaats van ‘Tera’. Ik citeer:

De volgende straatnamen worden voorgesteld:
Zepto, Nano, Micro, Hecto, Terra, Exa, Mega en Giga.

(Ook jammer en een beetje raar: die URL van de gemeenteraadsvergadering geeft bij aanklikken vanuit een hyperlink op een andere pagina eerst een foutmelding “403 Forbidden”. Maar na een extra ‘enter’ werkt het adres toch wel. Waarom dan niet ook meteen?)

Berusting

Het zij zo en het is zo.


10 september 2013

Ik kreeg een e-mail van de gemeente Zevenaar. Ze waren al op de hoogte van de fout. Die zal worden verbeterd waar dat al niet gebeurd was.

Eind goed, al goed.


Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden