Ze is het niet

Eileen

Gezien op 12 december 2011: de eerste aflevering van de VPRO-serie Eileen. De tweede aflevering, een week later, hebben we gemist.

De miniserie is fictie, maar geïnspireerd op de lotgevallen van de Nederlandse Tanja Nijmeijer bij de Colombiaanse terreurorganisatie FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).

We dachten allebei, mijn vrouw en ik, dat de hoofdrol in ‘Eileen’ gespeeld werd door Daphne Bunskoek. Die is naast haar presenteerwerk wel eens eerder actrice geweest, o.a. in een advocatenserie, hoe heette die ook weer? Keyzer en De Boer dus.

Toch zag ze er in de serie Eileen anders uit. Maar dat was schmink of styling speciaal voor deze rol, dachten wij.

Klopt niet

Na afloop nagekeken: ze is het niet. De hoofdrol in Eileen wordt niet gespeeld door Daphne Bunskoek, maar door Sophie van Winden. Ze schelen ca. 10 jaar in leeftijd. Sophie van Winden lijkt niet echt veel op Daphne Bunskoek, maar ook in de door Google gevonden afbeeldingen ziet ze er nog weer anders uit dan in de serie. Jonger, blonder.

Toch blijf ik vinden dat ze iets overeenkomstigs hebben, Daphne en Sophie. De manier van lachen, kleine hoofdbewegingen. Is niet uit te leggen, je moet het zien.

Daphne pas ook weer gezien

Daphne Bunskoek zagen we pas ook nog weer, als presentatrice nu. Het was een oude aflevering van het later opgedoekte programma RTL Travel, over Noorwegen. Wij zagen overigens een andere aflevering dan die op die webpagina staat. Bij wat wij bekeken ging de reis van Bergen via Loen naar Ålesund.

Mooi land. We zijn er nooit geweest. Misschien komt het er ooit nog van. Of niet.


Naschrift 31 augustus 2015

Vanavond de eerste aflevering van de tweede serie van het tv-feuilleton “De fractie”. Daphne Bunskoek speelt er een prominente rol in. Dát had ik nou eens wel meteen goed gezien, van de aankondigingsreclameplaatjes. Gelukkig.