Zelfde gezicht maar zingt niet

Opgemerkt op 21 augustus 2011 en daarvoor, artikel in het Engels geschreven op . De volgende dag in het Nederlands vertaald.

Paco Bandeira

Paco Bandeira ontdekte ik pas kort na zijn afscheidsconcert, in zijn geboortestad Elvas, in het oosten van Portugal. Op de lokale radiostations Rádio Elvas en Rádio Portalegre draaiden ze nummers van het album dat van dat concert gemaakt was. Ik hoorde ze online via internet.

Ik had geen idee wie de zanger was, zijn naam verstond ik niet. Een tijd later vond ik een van die nummers op Youtube. Achteraf denk ik dat dat ‘Lavra a dor’ geweest moet zijn, hier in plaatversie, hier met beelden van het concert.

Inderdaad zo bedoeld?

Ik denk dat de titel een woordspeling is: ‘lavra a dor’ (uitgesproken met een heldere, open /a/) kan betekenen ‘bewerk de pijn’ of ‘hij ploegt de pijn om’, terwijl ‘lavrador’ (met een ander type a-klank) een werker, een arbeider is.

Ik zou de tekst van het lied moeten bestuderen om te zien of het inderdaad zo is. Ga ik misschien ooit nog wel doen.

Wanneer ontdekt?

Dat concert was dus in 2007, wat ik afleid uit commentaren bij de video’s op Youtube. Ik vond echter een aantekening dat ik Paco Bandeira op Youtube ontdekte (voor het eerst bekend met zijn naam) op 28 september 2008. Ik had niet vastgelegd welke Youtube-video dat precies was, maar de titel stond er wel bij: “Quando o sol me vem buscar”. Maar dat is een ander nummer dan ‘Lavra a dor’.

Heerlijke stem

Ik hield meteen van zijn stem, zijn timing, zijn dictie, en van de duidelijk Spaanse invloeden in zijn muziek. Die kunnen zijn ontstaan doordat (en daar kwam ik pas gisteren, op 25 januari 2012 achter) Paco Bandeira op 14-jarige leeftijd naar Spanje ging en radiopresentator werd bij een lokale zender in de nabije Spaanse stad Badajoz.

Nu ter zake

Nu vraagt u zich misschien af waarom dit artikel deel uitmaakt van de serie Soortgelijke mensen. Dat is omdat iemand die niks met hem te maken heeft, die geen muzikant is, maar ex-politicus en nu bankdirecteur, nogal op hem lijkt: Gerrit Zalm.

Totaal irrelevant, maar ik wou het toch even noemen. Het spijt me.

Lang interview met liederen

Puur toevallig was eergisteravond (of nee, opgenomen op 4 januari, niet 24, zegt de aankondigende stem) Paco Bandeira de gastartiest in de liveshow van Rádio Amália, Estrela da tarde (‘Avondster’):

Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden