Daar trapt toch niemand in?

, 18:40A

Over

Dit is een reactie op een stuk van Leon de Winter in de Volkskrant, van vanmorgen 06:07, getiteld “ 'Wraakzucht is motief achter jacht op Badr Hari' ”.

Citaten met commentaar

Wie waren die getuigen? Dat waren Yves Gijrath en de ontwerper Eric Kuster. Wist Badr dat zij getuigen waren? Nee. Maar het is erger: ook de getuigen zelf wisten niet dat zij getuigen waren. Niemand had hun verteld dat zij, doordat zij door de politie waren gehoord en processen-verbaal hadden ondertekend, daarmee in formeel-juridische zin als 'getuige' werden beschouwd.

Wat een onzin! Daar trapt toch niemand in?

Het lijkt wel of Leon de Winter zit te trollen, maar dan in een papieren krant. Lekker controversiële dingen zeggen om te kijken wat voor heisa erover ontstaat.

Beter negeren dan maar. O nee, dat doe ik nou zelf ook niet.

Dat geldt ook voor Gijrath. Toen de vechtpartij uitbrak - die duurde 18 seconden - lag hij thuis te slapen. Gijrath had geen idee dat hij, ook al was hij niet getuige van de vechtpartij, in formele zin toch een getuige was. Niemand had hem dat verteld toen hij het proces-verbaal ondertekende, niemand had hem over die status later ingelicht.

Nogmaals: wat een opzichtige flauwekul.

Enkele uren later werd Badr opgepakt door het OM. Met name op basis van deze ene opmerking van de 'getuige' die niet wist dat hij een getuige was, ging het OM meteen tot actie over. Met opvallende auto's, begeleid door tv-ploegen en tweetende agenten, werd Badr opgehaald. Je kunt alleen maar veronderstellen: gedreven door wraakzucht na de voorwaardelijke vrijlating van Badr.

Inderdaad kun je dit alleen maar veronderstellen. Smadelijke speculatie vind ik het, van Leon de Winter, speculatie die nergens op slaat.

Alles in deze zaak is niet wat het lijkt, vanaf het begin niet. Kennelijk bestaat er een diepe emotionele behoefte aan een vieze kutmarokkaan die zomaar overal in het land mensen aftuigt en dus het land moet worden uitgegooid.

Ook weer onzinnige speculatie. Er is geen enkele redelijke aanleiding om te denken dat zoiets erachter zit.

Leon de Winter is schrijver. Onlangs verscheen van hem de roman VSV.

Aha. Even provoceren om in de publiciteit te komen. Goed voor de verkoopcijfers.

Of bezondig ik me nu aan een zelfde soort speculatief denken? Ja dus. Ik neem het terug.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Wat ook kan

Wat natuurlijk ook kan: Leon de Winter meent hier helemaal niks van. Zijn vorige stuk over het onderwerp, in Elsevier op 20 augustus 2012, met de titel “Charmante Badr Hari verdient dit niet”, leek ook al zo eigenaardig en tegen de verwachting in.

Ja, dát is het natuurlijk. Leon de Winter geeft de clou zelf al weg, voor wie er oog voor heeft:

Alles in deze zaak is niet wat het lijkt, vanaf het begin niet.

Dit geeft mijn titel en tweede commentaarzinnetje, die resp. dat ik eerlijk waar vanmiddag om een uur of half zes al bedacht had (nadat iemand illegaal het hele artikel ergens overkopieerde naar waar ik toevallig wel eens kom), zonder nog te weten dat mijn laatste hoofdstukje er ook ging komen, een andere lading.

Daar trapt toch niemand in?

Wel dus: ik zei de gek. Wie nog meer? Nu maar wel eens het web op om te kijken naar de andere reacties.


© 2012 R. Harmsen, all rights reserved, alle rechten voorbehouden.