Interessant! Maar wie was het nou eigenlijk?

Ik luister wel eens naar de radio, maar niet erg gericht. Het komt dus voor dat ik midden in een discussie val, of het begin wel gehoord had maar zonder echt te luisteren. Als ik zo'n discussie dan boeiend vind, en mensen die die voeren, dan wil ik aan het eind wel eens weten: “Wie was het nou eigenlijk?”

Er is één radioprogramma dat deze vraag consequent beantwoordt: Tros Nieuwsshow. Aan het eind van elk onderwerp, dat gewoonlijk een kwartier duurt, wordt altijd de korte samenvatting herhaald die ook als inleiding diende. Daarin ook altijd naam en functie van de genodigde(n).

Ik vind dit een zeer goede gewoonte van dit ook verder goede en vaak interessante programma. Daar zouden andere programma's op radio en tv eens een voorbeeld aan moeten nemen. Het komt vaak voor dat in een interviewprogramma een uur lang met iemand gesproken wordt, terwijl na de inleiding al die tijd diens naam niet meer genoemd wordt. Als je er dan later invalt, en geleidelijk geïnteresseerd raakt – en dat is natuurlijk vaak het geval, want juist interessante mensen lopen de kans langdurig op de radio geïnterviewd te worden – dan moet je na afloop op teletekst of internet gaan zoeken om wie het nou eigenlijk ging.

Dat is een beetje het paard achter de wagen, dat je bij media als radio en tv die bij uitstek ook informatief kunnen zijn, andere media moet gebruiken om achter informatie over de uitzending zélf te komen.

Ook bij het relatief nieuwe tv-kanaal Het gesprek speelt dit probleem. Daar komt nog bij dat deze zender geen teletekst heeft. Het zou handig zijn als er standaard een pagina was die een korte beschrijving geeft van het op datzelfde moment uitgezonden programma. Buitenlandse zenders hebben die vaak wel. Nederlandstalige bij mijn weten niet.

Terugkomend op de Tros Nieuwsshow: de presentatoren, Mieke van der Weij en Peter de Bie (en ook de vaste vervangers Dieuwertje Blok en Victor Deconinck) hanteren een heldere, goed verstaanbare uitspraak, zodat het ook vaak lukt om de in de deelafkondiging genoemde naam of namen meteen goed te verstaan en te onthouden. Helaas is dit niet vanzelfsprekend.


Naschrift 25 juni 2009

Een vervolgartikel.


Naschrift 15 mei 2013

Een verwant artikel, jaren later.


Naschrift 10 oktober 2016

En weer een.