Zicht op de werkelijkheid (1)

15–

Conclusie

Micha Kat is het zicht op de werkelijkheid weer eens helemaal kwijt – en diverse volgelingen vallen hem daarin kritiekloos bij. Op zijn website geeft hij een volledig verwrongen beeld van die realiteit. Gelukkig zet hij er zelf filmpjes bij, zodat we kunnen zien of het klopt.

Is het niet raar om plompverloren te beginnen met zo’n conclusie, zonder voorafgaande onderbouwing? Ja, dat is raar. Maar ik ga uitleggen waarom ik vind wat ik vind.

Lastigvallen

In twee artikelen, van 13 en 14 mei 2011, met filmpjes (ook hier en hier te zien op Youtube), kunnen we bekijken hoe Micha Kat bezig was bij advocatenkantoor Korver & Van Essen aan de Herengracht in Amsterdam. Op 12 mei gaf hij ook al een tekstuele beschrijving.

We zien en lezen hoe Micha Kat, gefilmd door Eric Donk, aan het eind van de middag de advocaten benadert via een open raam (het was een warme dag) en ze daarna opwacht om ze vragen te stellen.

De ramen gaan snel dicht, de advocaten komen niet naar buiten, en een tijdje later verschijnt een motoragent, vermoedelijk nadat vanuit het kantoor de politie is gebeld.

Invoelend vermogen

Mij verbaast het niet dat de advocaten kennelijk niet met Micha Kat wensen te spreken. Ten eerste is van hem bekend dat hij bij zijn interviews geen vragen stelt, maar vooraf in zijn hoofd vaststaande conclusies de lucht in slingert, waarop de beoogde geïnterviewde dan worden verwacht te reageren.

Dat zou nog tot daarentoe zijn. Advocaten zijn gewoonlijk goed van de tongriem gesneden, dus zouden met zo’n interviewtechniek wel weten om te gaan.

Maar er is meer: Micha Kat heeft zich op zijn website diverse keren zeer beledigend en onredelijk (vind ik) uitgelaten, over zowel de heer Korver als mevrouw Van Essen van genoemd advocatenkantoor.

Ik zou me heel goed kunnen voorstellen dat zij zich hebben voorgenomen nooit met de keer Kat te gaan praten, waar dan ook over, maar hem volledig te negeren. Ik heb het de advocaten niet gevraagd, ga dat ook niet doen, maar ik kan me indenken dat dat hun houding is. Ik beschik namelijk over enig invoelend vermogen, ik kan en wil me soms afvragen hoe iemand anders zich voelt, hoe die ander dingen waarneemt en ervaart.

Of Micha Kat zo’n empathie ook heeft, weet ik niet. Ik zie hem die echter niet tentoonspreiden. Dat is een probleem, voor een journalist, en hij claimt dat te zijn.

Beledigend

Wat waren dan die beledigingen waar de advocaten – althans naar mijn vermoeden – zo ontstemd over zijn dat ze nooit meer met Micha Kat willen praten?

Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden