BvD, Marijnissen, teleurstelling

Ik had me verheugd op de uitzending van Barend en Van Dorp van 23 mei 2005, dacht dat er een interessante discussie over de Europese Grondwet zou komen. Maar ik vond het een teleurstelling.
Er werd nergens inhoudelijk op de grondwet ingegaan, maar alleen wat vrijblijvend gekletst. Wel gezellig, zoals altijd, maar niet informatief of verhelderend.

Toen Ruud Gullit een terechte vraag stelde over eventuele overheersing van de grote landen, begon Marijnissen over het Stabiliteitspact, waaraan Frankrijk en Duitsland zich niet gehouden hebben. Op zich een geldig punt, maar het staat los van de grondwet, en is niet het antwoord op de vraag. De gastheren/gespreksleiders grepen niet in, maar lieten Marijnissen ermee wegkomen.
Toch is dit punt zeer relevant, omdat de SP juist hierover op hun site onvolledige en dus misleidende informatie hebben staan. Zie uitleg hierover in punt 19 van mijn EU-grondwetpagina.

Je zou van een journalistiek programma met een goede voorbereiding toch mogen verwachten dat daarover doorgevraagd wordt?

Marijnissen kwam met het voorbeeld dat Blijdorp en Artis volgens EU-regels misschien geen subsidie meer mogen krijgen omdat de London Zoo die ook niet krijgt. Dat is nou een interessant punt. Is er wel concurrentie tussen die dierentuinen? Voor Amsterdammers / Rotterdammers / Londenaars vast niet, ik denk niet dat een Londenaar even naar Amsterdam or Rotterdam gaat alleen omdat de dierentuin daar goedkoper is. Voor Amerikaanse toeristen die "even" Europa aandoen speelt dat misschien wel. Hoewel, die weten toch al dat ze een heleboel geld gaan uitgeven, dus zouden ze dan een dierentuin mijden omdat de toegang een paar euro duurder is?
Zijn de Europese mededingingsregels dan wel van toepassing? Dat gaat Neelie Kroes dus nog laten onderzoeken.

Dat zou nou eens een interessante discussie zijn, maar het werd niet opgepakt, en werd niet op doorgegaan. Marijnissen zegt "belachelijk", en dat is het dan, door naar het volgende punt.

Jan Mulder vroeg waarom de SP wel vóór de EU, maar tegen de grondwet is. Goeie vraag. Van een antwoord kan ik me niets herinneren, er werd weer chaotisch over van alles en nog wat door elkaar gepraat, en de gastheren gaven geen enkele leiding, brachten geen enkele orde aan.

Aan het begin klaagde Frits Barend weer dat die grondwet van 500 pagina's onleesbaar is. (In krantvorm, zonder bijlagen en protocollen, zie ik trouwens maar 27 bladzijden!). Vervolgens wordt er in het programma geen enkele poging gedaan het voor de mensen dan duidelijker te maken, door nergens inhoudelijk op in te gaan en alleen maar wat in de ruimte te kletsen. Gemiste kans.

Van programmamakers met zo'n lange journalistieke ervaring (ik herinner me Barend en Van Dorp nog uit 1981, toen ze op op zaterdagmiddag een sportprogramma op de radio hadden, voor of na André van Duins "Dik voor mekaar show"; vooral de karakteristieke stem van Henk vergeet je nooit meer) mag je toch beter verwachten?

Is dit gemakzucht? In slaap gesukkeld? De mensen kijken toch wel? Jammer. Ze kunnen het wel, daar twijfel ik niet aan. Maar ze doen het niet. Of niet meer.