Scenaria’s

Niet waar

Scenaria’s? Nee, dat zei ze niet. Ze zei scenaria. Dat is ook fout. Scenaria’s zal dan over een jaar of vijf wel opkomen, analoog aan de musea’s.

Namen en rugnummers

Wie is ‘ze’, waar en wanneer?

Conny Keessen, Griekenland-correspondente, in het Radio 1 journaal van 14 september 2011 vanaf 8:20:40 uur.

Ze zei het wel een keer of vijf. Presentator Marcel Oosten probeerde haar nog onnadrukkelijk te corrigeren door wel ‘scenario’s’ te zeggen, maar Conny hield stug vol en gaf niet op. Net als de Griekse regering. (Bruggetje, bruggetje!!)

Griekse staatsschuld

Het ging over geruchten dat Griekenland toch failliet zou kunnen gaan. Maar niemand weet wat dat precies inhoudt. Niet zo’n zinvol bericht dan volgens mij. En wat het met de euro te maken heeft begrijp ik ook niet. Het gaat over staatsobligaties en begrotings­tekort.

Maar dat is niet het onderwerp van mijn stukje. De euro (sic, niet Euro zoals veel mensen denken) werd terecht niet genoemd op de radio, dus ik zit te zeuren.

Latijn

Woorden van Latijnse herkomst die eindigen op ‘-um’ kunnen een meervoud hebben op ‘-a’. Een museum, twee musea. Een bijwoord wordt ook wel adverbium genoemd, het Nederlands heeft veel adverbia. Minimum, minima, datum, data, lyceum, lycea, stadium, stadia. Er zijn er nog wel meer.

Maar het woord ‘scenario’ komt niet uit het Latijn en eindigt niet op ‘-um’. Het is oorspronkelijk een toneelterm uit het Italiaans. Wat het Italiaanse meervoud is weet ik niet en dat lijkt me ook niet relevant.

In het Nederlands is het meervoud van scenario scenario’s. Alleen maar dat en niks anders.

Ook niet

Ik bedenk me (is dat dan weer wel goed? volgens mij wel!) nu dat in het Italiaans gezien die ‘sc’ voor een ‘e’ de uitspraak wel met de ‘sj’ van ‘sjouwen’ zal zijn. In het Nederlands gebruiken we gewoon een s-klank. Zelfs ik als herkomstpurist.

Maar ook daarover gaat dit artikeltje niet. Ophouden dus. Basta. (Dat komt ook uit het Italiaans en niet uit het Spaans, zoals ik vroeger dacht.)


Naschrift 3 oktober 2011:
Ik blijk niet de enige die de verspreking opmerkte. Ook ene Jeanne klom meteen in de pen.


Naschrift 9 oktober 2012:
Nu zei Conny Keessen het wel goed, op Radio 1 in het uur vanaf 7 uur, op tijdstip 12m18s. Scenario’s dus. Prima.