Zo slecht geschreven!

Lamlendigheid

Vandaag kon ik weer eens niet op gang komen. Het is al bijna half twee en nu pas ga ik eens iets nuttigs doen. Of in elk geval vind ik het nuttig. Of zinvol. Of nodig.

Het was zelfs zo ver met me gekomen dat ik doelloos zat te bladeren in mijn trefwoordenregister (dat initieel en ook na een zoekactie extreem traag (her)laadt en daardoor eigenlijk onbruikbaar is).

Spellingscontrole

Toen zag ik het woord ‘nadukkelijk’. Dat zou ik toch zeker vast wel niet gebruikt hebben? Nee, zo’n domme tikfout stond natuurlijk in een commentaar van iemand anders bij een pagina waarvan ik ooit, bang dat wezenlijk materiaal van anderen verwijderd zou moeten worden, een mirror had gemaakt?

Maar nee, het bleek dat ik wel degelijk zelf de zondaar was geweest! De zoekmachine vond de spelfout in het stuk Twijfelfonemen in het Nederlands. Het dateert vermoedelijk van ergens in 1997, dus uit de begintijd van mijn website. Kennelijk nam ik toen niet de moeite mijn webteksten aan een spellingscontrole te onderwerpen!

Want toen ik nu vanmorgen wel deed, vond ik meteen nog een fout. De Wayback Machine vindt als oudste snapshot er een van 23 april 2001. Beide spelfouten zaten er toen al in. Er stond:

(Ik ga even niet uit van een langzame, zeer nadukkelijke "oplees"-uitspraak van "anders zijn", waarbij zowel de s als de z te horen zijn).

Daarin moet “nadukkelijk” natuurlijk “nadrukkelijk” zijn. Bovendien hoort de punt van een hele zin tussen haakjes binnen de haakjes te staan.

De andere spelfout zat in de zinsnede:
woorden met sterk verschillende gescheidenis
die uiteraard moet luiden:
woorden met sterk verschillende geschiedenis

Verplaatst

Nu verbeterd, en ik heb meteen de gelegenheid te baat genomen om de pagina te verplaatsen van
http://rudhar.com/lingtics/szfvgch.htm naar
http://rudhar.com/fonetics/szfvgch/nl.htm,
vanzelfsprekend met een keurige omleiding in het configuratiebestand van webserver Apache, zodat in het onwaarschijnlijke geval dat iemand een verwijzing van buitenaf volgt, die netjes omgeleid wordt naar de nieuwe locatie.

Baggerzooi

En wat is dat ‘artikel’ van toen slecht geschreven! Ik kijk er nu zo’n 15 jaar later op terug en ik vind het echt onacceptabel. Substandard. Zo’n vormeloze ongestructureerde lap tekst, zonder titel, zonder datum, zonder inleiding, zonder tussenkoppen!

Ik hoop in de tussentijd iets bijgeleerd te hebben. Maar ja, ik noteer maar vast een afspraak met mezelf, in de agenda die ik nu ook al niet heb, voor januari 2027, om te evalueren hoe ik dan mijn schrijverij van 2012 beoordeel. Dat oordeel kon wel eens niet mals zijn. Je weet het niet.