Ami ami

Hello goodbye

Gisteren was op tv een aflevering (al dan niet herhaald) van het programma “Hello, goodbye”, gepresenteerd door Joris Linssen (over wie ik eerder dit schreef).

Er kwam iemand in voor (hoorde ik, maar zag ik niet, want ik zat elders in de kamer iets op de computer te doen, terwijl huisgenoten tv keken) uit Cuba. Het had ook iets te maken met Miami in Florida, Oekraïne, visa en politieke problemen.

Joris schakelde al snel over op Spaans, wat hij vloeiend en vlot bleek te spreken. Dat heeft vast iets te maken met México, waar hij vaak geweest is en waar hij de inspiratie opdeed voor zijn muziekgroep Caramba.

Liedje

Op een gegeven moment hoorde ik de geïnterviewde zeggen (langzaam gesproken Spaans versta ik wel een beetje en ik heb de indruk dat Zuid- en Midden-Amerikaans Spaans vaak veel rustiger klinkt dan dat uit Spanje) “a Miami”.

Dat deed me denken aan een liedje van vele jaren geleden, met de titel of waarin de zinsnede voorkwam “Bienvenido a Miami”. Het leuke daarvan vond ik, doordat de Spaanse taal geen hiaten kent maar alles vloeiend aan elkaar plakt (ik spreek Buenos Aires in gedachten altijd uit als Bueno Saires, om te voorkomen dat de s op Nederlandse wijze een z wordt en er een glottisslag voor de a verschijnt), dat ‘a Miami’ leidt tot twee keer hetzelfde: ‘ami ami’.

Vandaar de titel.


Naschrift 27 december 2011:

Het liedje blijkt van Will Smith, o.a. hier op Youtube: Welcome to Miami. Het lied is in het Engels, met dat enkele zinnetje Spaans van achter­grond­zangeressen erin, bijvoorbeeld vanaf 1:46 en 2:37.


Auto

Vroeger had het automerk Citroën een model dat Ami werd genoemd, Ami 6 geloof ik. Het had een merkwaardige, naar binnen gedraaide achterruit. Plaatjes.

Er was ook een stationwagenuitvoering, Break genoemd, die een gewone achterruit had. Plaatjes. Die bleef veel langer in productie dan het sedanmodel. Dat deed Citroën vaker, ook zo met de 2CV en de Dyane.

Tot een paar jaar geleden had iemand een paar straten verderop nog een Ami Break onder een afdak staan. Een verzamelaar, denk ik.

Mijn moeder heeft midden jaren 1960 in zo’n auto haar rijbewijs gehaald. Ze rijdt nu geen auto meer.


Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden