Andere bedrijfsnaam? Doe het niet!

Trefwoorden: merk, merkenrecht, naamsbekendheid, omzet, marktaandeel, kapitaal­vernietiging, immateriële activa.

Naschriften

Naschriften bij deze pagina.


Naschrift, NRC

In Rusland opereren de winkels onder de nieuwe naam Bodique, die het oude Hunkemöller op den duur in meer landen moet gaan vervangen.

Dom! Kapitaalvernietiging!

Hunkemöller Lexis heeft een enorme naamsbekendheid. Waarom dat Lexis eraf moest heb ik ook nooit begrepen. De naam heeft een geheel eigen karakter.

De naam Bodique is daarentegen een flauw woordgrapje op het woord ‘boutique‘. Type dertien in een dozijn. Geen meerwaarde.


Naschrift juni 2008

Ook een heel irritante: Wanadoo werd eerst ongevraagd Orange en moest toen opeens zo nodig Online gaan heten. Wat een flauwekul! En wat een flauwe naam!

13 september 2011: Ik kreeg net een e-mail: op 20 september gaan ze het alweer veranderen: Online wordt T-Mobile Online. Ze leren het toch nooit, dat al die naamswijzigingen zinloos en verwarrend zijn en alleen maar geld en klanten kosten.


Naschrift 15 juli 2008

De Postbank wordt in 2009 opgeheven, alles wordt ING.
Bankieren bij de Postbank is bij ons al ruim een halve eeuw familietraditie (drie generaties), met de NMB/ING hebben we helemaal niets. Ik ben hier dus gevoelsmatig fel tegen. En ik blijk niet de enige: Postbankmoetblijven.nl.

Een erg domme zet van de Postbank, ik verwacht dat dit ze veel geld en veel klanten gaat kosten.


Naschrift 18 mei 2009

Weer een bekend bedrijf dat het niet begrijpt: GTI wordt Koofilie? Hoe je het schrijft is in de STER-spotjes niet te horen. Het blijkt Cofely. Waarom toch? Waar is dat nou voor nodig? Kost alleen geld en levert niets op.


Naschrift 15 juni 2009

En weer één: Max Havelaar draait vakkundig zijn eigen marktaandeel de nek om!


Naschrift 24 februari 2010

Ook de overheid snapt het niet en gooit (tijdens de crisis!) zinloos geld weg: SenterNovem moet plotseling Agentschap NL heten. Waarom? Meer hier.


Naschrift 12 januari 2013

Zie De trend gekeerd.


Naschrift 28, nee al 29 januari 2014

Overtoom den Dolder, met een dijk van een naamsbekendheid, opgebouwd over tientallen jaren, doet zichzelf de das om door via een peperdure reclamecampagne opeens “Manutan” te willen gaan heten.

Denken ze nou echt dat zo’n kennelijk wanhoopsoffensief (althans, die indruk maakt het op mij) meer omzet gaat opleveren?

Ik betwijfel het. Maar als marketingspecialist heb ik dan ook nooit gedeugd dus ik zal het wel mis hebben.

Mijn tweets hierover:  1 ,  2 ,  3 ,  4 ,  5 ,  6 .

29 januari 2014, ca. 9:00

Overtoom den Dolder blijkt dus al jaren tot het Franse concern Manutan te behoren, vandaar.

In het Frans zou de naam zomaar een woordspeling kunnen zijn. Want Manutan klinkt hetzelfde als het begin van het woord ‘manutention’ (dat in de niet-bestaande spelling ‘manutantion’ gelijk zou worden uitgesproken). In Wikipedia zie ik Manutention en Manutention des marchandises. Die artikelen linken niet naar andere talen, maar wat ik met mijn gebrekkige Frans beschreven zie staan, dat lijkt op logistiek, of wat in business English, en dus helaas (vind ik) ook vaak in lui Nederlands, best eens material handling zou kunnen heten.

Hoe dan ook, Manutan als woordspeling werkt in Nederland en het Nederlands natuurlijk niet.


Copyright © 2008–2014 van R. Harmsen, alle rechten voorbehouden.

Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden