Geselecteerde artikelen (nl: taal is Nederlands)


Ik denk dat als Micha Kat aan de macht zou komen, hij al snel een dictatuur zou vestigen waarin mensen zonder deugdelijke beschuldiging of procesgang opgesloten konden worden. Alleen zijn woord zou nog gelden. Met de persvrijheid zou het gedaan zijn.

Kritiek werd niet meer toegestaan. Waarschijnlijk zou ik zelf een van de eersten zijn die wegens te kritische uitingen in het cachot verdwenen.

Kat: bestorm burelen


waar ik toch weer, hoewel ik van mezelf geen papieren boeken meer mag aanschaffen omdat tegenwoordig alles internet is, twee kleine boekjes heb gescoord, in het Kleverländisch Platt.

Kleverlands


Niet omdraaien

Te veel is ook niet goed. Dus niet een week lang elk uur een programma aankondigen dat dan steeds maar weer nog steeds niet komt. Dat doen ze soms op de tv. Dat is ook irritant. Doseren, daar komt het op aan.

Jammer, nu niet


Overdracht van een (deel van) een vordering betekent overdracht van geld (volgens de definitie van geld), dus heeft er een betaling plaatsgevonden. Erg praktisch.

Dakloos door eigenwijsheid (1)


Zouden ze zich richten naar hoe niet-Catalaans- of Baskischtalige Spanjaarden het zeggen? Hoe zeggen die het dan? Ik spreek nooit Spanjaarden en al helemaal niet over voetbal. Dus ga ik lekker speculeren.

Dzabi?


Ik reageerde dus op het commentaar onder mijn reactie. Ik ga het hieronder vanuit mijn geheugen herschrijven, want het is verwijderd en ik had er geen kopie van gemaakt.

Oordeel zelf hoe extreem verschrikkelijk mijn reactie was of hoe kinderachtig om die te schrappen.

Kritiek kunnen velen


In de schrijversbeschrijving staat ook te lezen:

José Rentes de Carvalho werd geboren in 1930 in (Vila) Nova de Gaia in de ruige binnenlanden van Portugal. Daar woonde hij tot 1945.

Dat klopt niet. Vila Nova de Gaia ligt niet in de binnenlanden van Portugal, maar aan de kust, ten zuiden van Porto.

De ruige binnenlanden van Portugal


Vlaams is eigenlijk geen taal, maar een groep dialecten, die in het westen van België gesproken worden, bijv. in en om Gent, Brugge en Kortrijk. Bekende steden zoals Antwerpen en Brussel daarentegen behoren dan weer tot een ander dialectgebied, dat van de Brabantse dialecten, waartoe ook een Nederlandse provincie behoort (zoals hier te zien op het kaartje: http://nl.wikipedia.org/wiki/Brabants).

Is Vlaams een taal?


Dorpeling B krijgt het volledige maximale leningbedrag (900 euro) contant uitgekeerd, maar zet het meteen daarna weer op de bank, als direct opvraagbaar tegoed op een betaalrekening.

Hij heeft de lening van de bank gekregen, maar hij gebruikt het geld op dit moment nog even helemaal niet. Het is beschikbaar op een meteen opvraagbare rekening, om het in de toekomst te kunnen gebruiken.

Zelf-financiering


Jeroen laat hier, ik denk bewust en opzettelijk, opdat lezers niet gemakkelijk zelf zullen nagaan of het wel klopt, een link achterwege. Welnu: ik heb helemaal geen vreemde opvattingen over geldschepping. Mijn opvattingen daarover zijn precies dezelfde als die van alle serieuze monetair economen en medewerkers van centrale banken.

Framing (4)


Beam me there, Scotty

Ik ben al jaren niet meer in Portugal geweest. Voor het laatst in 2004 of 2005, geloof ik. Maar door bovenstaand programma moest ik er weer aan denken. Binnen een paar minuten was ik er. Niet met een supersnel vliegtuig, maar dankzij Google Streetview.

Ik weet niet meer hoe of waarom, maar ik kwam al snel terecht in Sabugal. Het tv-programma ging daar helemaal niet over.

Sabugal


Je kunt erover twisten of alle kosten van een bank terecht zijn. Zijn de salarissen en bonussen van het management niet veel te hoog? Is er niet te veel marmer gebruikt voor het hoofdkantoor? Ik vind van wel. Maar dat doet niets af aan het feit dat voor elke dienstverlening kosten gemaakt worden. En die kosten moeten worden terugverdiend, met wat winst als vergoeding voor financiers en voor investeringen.

Voor het terugverdienen moet aan klanten iets in rekening worden gebracht, en daarvoor heb je een berekening nodig. Eén denkbare berekeningswijze is naar geleend/ingelegd bedrag en tijdsduur. Dat noemen we dan rente. Heel logisch en normaal.

Proces tegen ING?


Een pintransactie houdt (net als een bankoverschrijving of acceptgiro) in wezen in, dat een rekeninghouder een deel van zijn vordering op de bank (dat is dus geld!) overdraagt aan een andere rekeninghouder. Dat kan een rekeninghouder bij dezelfde bank zijn of een andere, maar dat regelen die banken onderling wel, dat maakt pinnen juist zo handig.

Dakloos door eigenwijsheid (1)


hij wil dat er geen geldschepping plaatsvindt bij banken, en hij wil dat banken het geld hebben dat ze uitlenen.

En dat kan m.i. ook heel gemakkelijk. Niet door het hele systeem te veranderen en hervormen en misschien wel te ontwrichten, met chaos, burgeroorlog, armoede en honger als mogelijk gevolg. Ook niet door de definitie van geld te veranderen. Maar gewoon door een andere definitie van geld te hanteren, die evenzeer geldig is, maar geschikt is voor andere toepassingen.

Andere definitie, zelfde systeem


Solo entratas (alleen lemma’s)

Deze wijze van zoeken is vaak niet ideaal, omdat die te veel vindt! Zo vindt genoemde zoekpoging met zoeken ook ‘bezoeken’ en ‘onderzoeken’, woorden die que betekenis en herkomst misschien wel een zeker verband houden met ‘zoeken’, maar die toch heel verschillend zijn.

Zoeken met patronenKleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden