Geselecteerde artikelen (nl: taal is Nederlands)


Taalnoot

*) Oeps, sensor, dat staat er echt. Moet zijn censor, uiteraard. Allebei goede woorden, zelfde klank, maar heel andere betekenis.

Ik laat het staan, ter afschrickinghe ende vermaeck.

Onbeschofte toon


Ook is er een pompcentrale (Alqueva II) en komen er nog twee bij (Venda Nova III en Salamonde II), reservoirs waarin een overschot aan reeds opgewekte windenergie (ook sterk in ontwikkeling) tijdelijk kan worden opgeslagen om in tijden van grotere behoefte of minder productie weer te benutten. Een onderwerp dat mij al lange fascineert, reden waarom ik er in 2010 een opstel over schreef: Armazenamento de energia.

No Nordeste Transmontano (opmerkingen van vertaler)


De cirkel is rond: mijn hele artikel is zinloos, als je in het Nederlands saa-BLIE-koo-vaa zegt, zoals alle sportcommentatoren doen, dan klinkt het een Tsjech misschien juist wel heel redelijk in de oren. En omgekeerd kunnen wij Nederlanders die Tsjechische klemtoon gewoon niet goed horen.

Ik heb dus niks gezegd. Ik neem alles terug. Dank voor uw aandacht.

Waarom toch?


 • De naam luidt Arantxa, niet Aranxta.

 • De x klinkt niet als ks, dus komt er in de uitspraak helemaal geen k voor.

 • De letter x klinkt is het Catalaans en Baskisch meestal als Nederlands ‘sj’ in ‘sjaal’.

 • Arantxa klinkt dus als Arantsja. Oorspronkelijk een Baskische naam, maar bekend geworden door de Catalaanse tennisser Arantxa Sánchez.

 • Nog steeds Aranksa o.i.d.


  Zo vreemd is het allemaal niet, want ook in onze tijd zie je het teken ~ (maar dan in de regel, niet boven een letter) vaak gebruikt in woordenboeken, als ruimtebesparende aanduiding van het hoofdwoord van het lemma. Mogelijk houdt deze moderne gewoonte verband met de traditie van honderden jaren eerder.

  Aan toekomstige taalvorsers (2b)


  geertwilderspvv Geert Wilders
  PVV wil geen verdriedubbeling van lelijke linkse milieumormels (windmolens) die op subsidie draaien en het hele landschap verpesten!
  3 Oct

  @geertwilderspvv
  Niet mee eens, slecht beleid, niet toekomstgericht. PvV = oude politiek zonder visie.
  14 hours ago

  Twiscussie met Geert Wilders


  Anderen de schuld geven van de ellende die je jezelf aandoet, dat is naar mijn mening typerend voor het ziektebeeld van de psychische stoornis waar ik denk dat Micha Kat aan lijdt. Maar net zo min als ik jurist ben, ben ik psychiater, dus misschien zit ik er met mijn lekenoordeel helemaal naast en is Kat toch geestelijk volkomen gezond. Alles kan. Je weet het soms niet.

  Waarom weigeren advocaten civiele zaken?


  Daar ben je niet zomaar vanaf!

  Ha, Paulien Cornelisse dacht zeker dat ze er met één recensie mooi vanaf kwam. Echt niet! Hier komt de tweede al. Of is het de derde, als je dit ook als recensie wilt opvatten?

  Dat dreigt zomaar een hele serie te worden!

  Een hele serie!


  Maar dat klopt niet. Wat Witteveen namelijk vergeet, is dat zo’n liquiditeitsinjectie niet de garantie had gegeven dat het probleem opgelost was, definitief en stabiel. De belangrijkste asset van een bank is namelijk vertrouwen. Als dat vertrouwen eenmaal aangetast is geraakt, is er vaak geen redden meer aan. Vertrouwen komt immers te voet, maar gaat te paard, zoals het spreekwoord zegt.

  Lesje economie


  Hebreeuwse schrijfwijze: רבקה, r-b-q-h, Rivqah.

  Rifka of Rivka?


  Bovendien is het materiaal waar je op moet schrijven daar niet geschikt voor.

  Waarom zo klein?


  Dus nogmaals: een taalfout. Grammaticaal fout en het betekent daardoor iets dat niet bedoeld is.

  Blijkt te zijn besmet


  Maar daarna staat in die scherpe bocht overal 100 aangegeven! Echt waar, ik verzin het niet. De bocht is zo krap dat je er met 60 nog net comfortabel door kunt. Of de banden gaan piepen bij 70 of bij 80 kilometer per uur en of je er bij 110 of 120 uitvliegt, dat weet ik niet, want dat ga ik niet uitproberen. Niet mijn rijstijl.

  Waarom geldt daar dan toch een maximum van 100, wat ook nog tig keer vermeld moet staan? Waar slaat dat op, wegbeheerder??

  Onrust


  Even later zag ik zowaar een fout in het boek, toch weer bij het onderwerp dus, een recensie.

  Een hele serie!


  In het tweede hoofdstuk voerde ik gedetailleerde berekeningen uit over hoe geldschepping herhaald kan plaatsvinden, met als uiteindelijk gevolg een veel grotere geldhoeveelheid dan van het contante geld dat oorspronkelijk in omloop was gebracht.

  Ongebreidelde geldschepping?  Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden